logo
logo

Magiske Svalbard med MS Nordstjernen

I september 2018 var Håvard i Carica så heldig å få være med Hurtigruten sin nydelige gamle dame; MS Nordstjernen, på en seiling langs vestkysten av Svalbard!

Turen startet ved ankomst i Longyearbyen etter en direkteflyvning fra Oslo, og der lå denne spesielle og flotte byen, omringet av fantastisk natur!

longyearbyen

Etter en rundtur i byen, og besøk på flotte Funken Logde hotell, et nyoppusset hotell som virkelig kan anbefales, satte vi kursen mot kaien, for å gå om bord MS Nordstjernen.
MS Nordstjernen er et eldre skip fra 1955 som byr på en sjarmerende reiseopplevelse! Skipet er veldig godt bevart, og man føler man går tilbake i tid når man ankommer skipet.

nordstjernen

Lugarene er enkle, og inndelt i ulike kategorier basert på antall senger, og om det er med eller uten eget bad på lugaren. Men det er viktig å huske på at man tilbringer minimalt med tid på lugaren, for det som venter av naturopplevelser og hyggelige sosiale sammenkomster ute på dekk, gjør at man vil tilbringe minst mulig tid nede på lugarene. 

lugarer nordstjernen


utseiling

Opplev en fantastisk utseiling fra Longyearbyen når skipet setter kurs mot Barentsburg!


Om man følte at man gikk tilbake i tid når man gikk om bord MS Nordstjernen, så er det vanskelig å beskrive hva man føler i det man ankommer Barentsburg.
Gruvebyen med en populasjon i all hovedsak bestående av russere og ukrainere byr på fascinerende opplevelser når man blir tatt med på en guidet tur rundt i byen.

Lenin statuen står enda å kikker ut over fjorden, enkelte hus hvor den rike overklassen bodde i tidligere, har forfallt, mens "nye" sovjetblokker har blitt bygget opp. 
Et svært kultursenter med svømmebasseng og musikk- og danse teater danner et naturlig sentrum. 

Avslutningsvis på vår omvisning, ble vi invitert inn i Barentsburg eneste pub; og er du så heldig å få oppleve denne lille byen, anbefales denne plassen på det varmeste. Gjestfrihet på tvers av nasjonaliteter kombinert med god russisk øl! 

barensburg hurtigruten 2
barentsburg hurtigruten
barentsburg


Dag 2: Dagen man innser hvilken unik plass man besøker!


Man innser allerede i det man våkner, og beveger seg ut på dekk, hvilke fantastiske dager man har i vente: En storslagen utsikt hvor enn du ser rundt deg!
svalbardutsikt svalbard 2

Og det er på dag 2 man virkelig får bli kjent med det som gjerne er det mest imponerende av det hele: Hurtigruten sine guider!


guider hurtigruten

Flere ganger til dagen blir du kjørt i land, og blir tatt med på utflukter av varierende lengder, alltid med en bevæpnet guide rundt deg.
Og hvorfor er de bevæpnet? Det skyldes naturligvis at nå er vi dypt inne i isbjørnens paradis!

Og guidene er særdeles kunnskapsrike og imøtekommende. Her er det enkelt å stille spørsmål og få gode svar, og de er naturligvis behjelpelige med å finne de riktige kamerainnstillinger for å sikre at man får best mulig bilder i utfordrende lys!

Man går sammen i grupper inndelt etter språk, og på vår tur kunne man velge mellom norsk og engelsk guiding. 

svalbard nordstjernen landing
utflukt hurtigruten svalbard

Spektakulære ilandstigninger!


guider svalbard

Guidet utflukt med kunnskapsrike guider


svalbard hurtigruten explorer


isbading svalbard

For å bruke et passende Stavanger-uttrykk: "Jysla" kaldt isbad - Men sjokoladen etterpå varmet desto mer!


I løpet av de to neste dagene ble vi tatt med på en rekke nydelige utflukter.


nordstjernen sol

bre svalbard

 Vi fikk oppleve når isbreer "kavler" - Et spektakulært syn!


Et landskap fullt av kontraster:

bred svalbard dekk

 

nordstjernensvalbard natur 2


strandrydding 1

I tillegg ble vi alle med på å samle inn søppel på nordsiden av Svalbard, helt innerst i en fjord: Resultatet etter 30 minutters kollektivt arbeid? Nedslående - Og sjokkerende!


Ny-London og Ny-Ålesund:


Etter å ha seilt i området rundt Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark, setter skipet igjen kursen sørover, mot Longyearbyen. Men heldigvis var man ikke helt ferdig med seilingen enda: Både Ny-London og Ny-Ålesund sto på programmet!

ny londonnylondon1
Den nedlagte gruvebosetningen Ny-London, ligger knappe 5 kilometer nord for Ny-Ålesund. I 1906 ble det oppdaget marmorforekomster her, og i 1911 åpnet gruveanlegget etter at man bygget opp et samfunn som huset 70 personer. Dessverre ble gleden kortvarig: Marmoren var ubrukelig på grunn av frostsprengning, og i 1920 ble virksomheten nedlagt. I 1932 ble stedet solgt til den norske stat, som flyttet deler av bosetningen ned til Ny-Ålesund.

ny a%cc%8alesund postny a%cc%8alesund nordligste tog
Ny-Ålesund er et sjarmerende sted som faktisk er blant verdens aller nordligste bosetninger! Om vinteren bor det 30 personer her, og om sommeren opp mot 120 personer! Fra gammelt av var det kulldrift som sto i fokus, men i dag er det høyteknologiske forskningstasjoner som har tatt over, og skaper et internasjonalt forskningssamfunn på tvers av nasjonaliteter. Her kan du postlegge brev i verdens nordligste postkontor, ta en nærmere titt på verdens nordligste togbane, og ikke minst besøket det flotte museumet som tar deg tilbake i tid hvor man virkelig får et inntrykk av hvordan det har vært å leve her opp igjennom historien.

At et så lite sted kan ha så mye, og ikke minst, viktig historie, er rett og slett fascinerende, og jeg anbefaler alle som er på Svalbard å ta turen ut hit!

Etter besøket i Ny-Ålesund, setter Nordstjernen kursen mot Longyearbyen, og man vet at man nærmer seg sivilisasjonen igjen, når 100 mobiltelefoner igjen begynner å motta varsler! En symponi av lyder markerer at turen går mot slutten, og for en tur det var!

Med maks 110 gjester, og uten noe mobildekning/internett, oppstår det en fantastisk stemning blant passasjerene. I fellesarealene spilles det kortspill og sjakk på tvers av nasjonaliteter, i baren samler man seg for en hyggelig sammenkomst etter nok en flott utflukt, og i restauranten spiser man en nydelig buffet frokost hver dag, samt. lunsj og middag. Og maten? Den er svært god og variert! 

Og når man kommer tilbake fra en fottur, står det alltids klart en god bakst og litt varm sjokolade å venter. Perfekt for når man tar på seg kjeledressen som er klar til utlån, går ut på bakre dekk, og nyter storslagen natur mens man speider etter isbjørnen.

 isbj%c3%b8rnfare

Og om vi så isbjørn på turen?

Flere ganger - Men heldigvis fra en betryggende avstand fra båten, både for vår egen sikkerhet, og ikke minst for å unngå å forstyrre isbjørnen.


Frister det å reise til Svalbard med Hurtigruten?
Jeg er klar til å besvare alle dine spørsmål, og hjelpe deg med å finne både det riktige skipet, lugarkategori og seilingsdato!
Send meg en mail, så hjelper jeg deg å oppfylle drømmen om å oppleve Svalbard!