MS Fram

Den originale Fram var det mest berømte fartøyet i sin samtid og resultatene av hennes ekspedisjoner var enestående. MS Fram viderefører arven fra den originale Fram, og bruken av avansert teknologi gjør skipet ekstra godt egnet for ekspedisjoner i polområdene. 


MS Fram ble bygget i 2007 med ett mål for øye: Å gi gjestene til Hurtigruten unike og nære opplevelser av natur, fugle- og dyreliv. De store dekkene gir adgang helt fram mot baugen. Skipet er spesialdesignet for å seile trygt i polare farvann, og både sikkerheten om bord og teknologien som brukes er av første klasse. Panoramasalongen på toppen av skipet har store vinduer som gir deg utrolig utsikt til naturen og her er det også komfortable sittegrupper. Det er også installert en kikkert, slik at du får med deg alle detaljene i dyrelivet og det stadig skiftende landskapet.

MS Fram er et spesialbygt ekspedisjonsskip med høyere isklasse og har en hel del utstyr som hjelper Hurtigruten med navigasjon i polare farvann. Blant annet har de et system som tegner sjøkart ettersom de seiler med en framoverskuende sonar. Dette er knyttet til et system som lar Hurtigruten utveksle denne seilingsinformasjonen med andre ekspedisjonsskip slik at de hjelper hverandre med å gjøre seilasen sikrere.

I tillegg har MS Fram spesielt sterke lyskastere, et trackingsystem som opererer uavhengig av andre ombordsystemer, en svært avansert oljelense og et ekspedisjonsdekk med kajakker, lettbåter, tørrdrakter, støvler, telt, breutstyr og mye annet man trenger for å gjøre sikre og opplevelsesrike utflukter i noen av de mest spektakulære villmarker i verden.

MS Fram er et optimalt «verktøy» for den moderne oppdagelsesreisende som ønsker å sikre at kombinasjonen trygghet, fleksibilitet og miljøvennlighet – det er simpelthen det beste ekspedisjonsskipet du kan tenke deg. 

I restauranten på dekk 5 serveres det nydelig mat. Gulvet har forskjellige nivåer, så uansett hvor du sitter har du flott utsikt. Restauranten ligger i akter av skipet, og bakerst i rommet er det en balkong slik at du får tatt bilder hvis det skulle dukke opp spennende dyreliv eller severdigheter i løpet av måltidet.


Det finnes ikke noe bedre sted for fysisk aktivitet enn i treningsrommet med panoramautsikt på dekk 7. En trapp opp fører til en varm og koselig badstue på toppen av skipet. Eller hva med å nyte et bad i et av boblebadene ute på dekk. La det varme vannet omgi deg mens isfjellene flyter forbi ved siden av skipet.

Av de 127 komfortable lugarene har noen av dem ekstra høy standard, og de er oppkalt etter norske polarhelter. Kunstsamlingen om bord skipet er det lokale kunstnere fra ulike områder i Arktis som har bidratt med å skape.

For utfluktene er det bare å kle seg varmt, ta med kamera og møte opp i skipets «tender pit». Herfra sjøsetter de stødige Polarcirkel-båtene, som fører alle gruppene trygt i land. MS Fram seiler i kjølvannet til store oppdagelsesreisende.